torsdag, mars 23, 2006

Saab visar upp etanolhybrid

Äntligen kommer det som jag och många med mig gått och väntat på. Den självklara driftslösningen för personbilar de närmaste decennierna: en el-etanolhybrid som går på el i stadstrafik och E85 på landsvägskörning. Enligt Saab ger etanolhybriden koldioxidutsläpp på 15-20 gram per kilometer, att jämföra med Toyotas bensinhybrid Prius som idag släpper ut, än så länge rekordlåga, 104 gram per kilometer. Motorn har testats i Saabs 9-3-modell och en prototyp kommer att visas på Stockholms bilsalong i nästa vecka. Enligt Dagens Industri dröjer det troligen till 2010 innan Saabhybrider rullar på vägarna.



Extra glädjande är att det är ett svenskt samarbetsprojekt mellan Saab och Lunds tekniska högskola. Ytterligare ett exempel på att Sverige ligger i framkant när det gäller att hitta alternativ till fossila bränslen. Efter att SVT:s sevärda Vetenskapsmagasinet igår påminde om oljesituationen i världen och ”Peak Oil” känns det extra angeläget att snabbt hitta alternativ för kort till medellång sikt.

På lång sikt är dock biltrafik som vi känner den idag en omöjlighet. Även om problemet med drivmedel blir löst, är hela sättet att transportera sig på groteskt ineffektivt och farligt. Därför bör man, trots uppmuntrande framsteg inom bilindustrin, arbeta för en marginalisering av personbilstrafik i framtiden och istället förtäta städerna och bygga ut kollektiva trafiklösningar.

Kommentarer:
Sverige behöver täta städer och intressanta stadskärnor. Du har så innerligt rätt...

När gör du en triumfatorisk return till Samtid?
 
Yes! Eller för att citera en av mina föreläsare idéhistoria: inga stora tankar har någonsin uppstått på landsbygden.

Samtid har gjort sin generationsväxling. Min återkomst skulle vara som om Glenn Hysén skulle göra come back i IFK Göteborg, utan övriga jämförelser.
 
Finns det inga undantag till den regeln? Jag räknar visserligen inte Jan Guillous romaner som "stora tankar" men han knattrar väl i skogen, drickandes whisky och i en jakthydda?

Churchill jobbade veckovis med sina legendariska tal omväxlande i London och på sitt lantställe... Där kanske man mer kan tala om "stora tankar" eller snarare välfraserade ord.

Vilka undantag finns? Jag kan faktiskt inte komma på någonting på rak arm....


Apropå generationsväxling; Jo, onekligen vore det så... Det var väl mer en shout-out i övrigt till dig. Vad pysslar du med nuförtin?
 
Det finns säkert fler undantag. Jag tror min föreläsare syftade på vad man generellt kan kalla för bondläppar. Även om Churchill och Guillou skapar (skapade) på landet är de storstadsbor i själen. Den enda stora tänkande bondläppen var enligt föreläsaren den gamle försokraten Demokritos som var en enstöring som slutade sina dagar i en dynghög. Annars kan kanske även Thoreau kvala in i samma kategori, men frågan är väl hur stora tankar som egentligen kom ifrån honom.

Tack för shout-outen. För tillfället sitter jag och skriver uppsatsplan och väntar på nästa nummer av Samtid.
 
Skicka en kommentar

<< Tillbaka